dinsdag 3 februari 2009

Wat je ver haalt

Kan soms verkeerd aankomen.

Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb helemaal niets tegen ‘verre import’. Al is het alleen maar omdat wij zelf ook ‘ver exporteren’. En voor wat hoort wat, nietwaar?
Maar de redenen om de spulletjes van ver te halen is soms wat wazig, of ronduit onjuist. Niet dat dat voor ons altijd verkeerd uitpakt.
Recentelijk hebben wij een order ontvangen voor het aanpassen van in China gefabriceerde onderdelen. Natuurlijk hadden we ze liever helemaal zelf gemaakt, en dan waren die onderdelen uiteindelijk goedkoper geweest. En dat was nu net de reden dat ze naar een ver land uitbesteed waren. In Nederland laten maken zou te duur geweest zijn. En dat bleek weer eens niet juist.

Het zegswijs “Goedkoop is Duurkoop” geldt nog steeds. Vergeet, bij het uitbesteden, of dat nu binnen Nederland of naar China, of nog verder, is niet om goede afspraken te maken.
Chinezen zijn niet dom, en ook niet onbetrouwbaar. Maar ze redeneren anders dan wij, en dat leidt tot andere interpretaties. Ook bij binnenlands toeleveren en uitbesteden kunnen misverstanden voorkomen , maar die zijn meestal eenvoudiger op te lossen, en dan ook nog vaak voordat ze problemen geven.

Geen opmerkingen: