dinsdag 17 februari 2009

Van topprestaties naar diepe dalen

Eén van mijn eerst Blogs ging over de vergelijking tussen een topsporter en een toeleverancier. Bij de laatste edities overheersen de gevolgen van de krediet de crisis echter. En dat is niet zo vreemd, want het krediet crisis spook houdt de hele industrie, en dus ook de toeleverings industrie in een beklemmende greep. Niet vreemd, maar wel gek.
Vandaag las ik dat de eerste Nederlandse elektrische auto nu ook al geslachtofferd wordt aan het gebrek aan vertrouwen.

Want het is meer een vertrouwenscrisis die het gebrek aan krediet veroorzaakt. Terwijl ontwikkelingen als de elektrische auto juist zo hard nodig zijn. Niet nu al voor het milieu. Dat heeft er pas baat bij op de lange termijn. Maar ook voordeel op de lange termijn schuift uit als er nu niet aan begonnen wordt. Elektrische auto’s gebruiken ook energie, en de opwekking van energie gaat met allerlei uitstoot gepaard. En het fabriceren van electrisch auto’s gebruikt nog veel meer energie. Het probleem van de verwerking van de accu afvalstroom is ook nog niet opgelost. Als elektrische auto’s schonere lucht geven, is dat alleen maar plaatselijk. Om het heel simplistisch te zeggen: De lucht in Rotterdam centrum wordt schoner, terwijl de centrale op de Maasvlakte meer rommel uitbraakt. Maar als we genoeg energie op kunnen slaan wordt het pas rendabel om elektriciteit op te wekken met wind-, zonne-, en andere natuurlijke energie bronnen.
Dus nu stoppen met de elektrische auto is op termijn een gemiste kans voor het milieu, maar juist nu voor de Nederlandse industrie, en daardoor ook voor de Nederlandse toeleverings industrie.
De kredietcrisis is een vertrouwens crisis, want krediet verleen je in vertrouwen. Paradoxaal genoeg heeft door de crisis het Nederlandse volk meer vertrouwen in de regering. Die zou ik dus willen verzoeken, om dit vertrouwen niet te beschamen. Steun de Nederlands industrie.

Want net als de topsporter heeft de industrie vertrouwen nodig om te kunnen presteren. Waarmee ik dan toch een overeenkomst tussen toeleveren en topsport gevonden heb.

Geen opmerkingen: