vrijdag 30 januari 2009

Revolutie!!

Vanmorgen hoorde ik dat de bankiers van Wall Street zich de crisis heel erg aangetrokken hadden, en zichzelf, in 2008, maar liefst 44% minder bonus uitgekeerd hadden. Nu bleef er een krappe 18,4 Miljard Dollar over. Op Wall Street alleen, aan bonussen. Voor zover ik het snap is een bonus een vorm van prestatie beloning, en hebben de banken zo ontzettend slecht gepresteerd dat er eerder een malus toegekend zou moeten worden.
De nieuwe Amerikaanse president spreekt van grof machtsmisbruik (de vorige scheen het allemaal wel goed te vinden, maar ja, die had heel andere vrienden).

Wat heeft dat met toeleveren te maken? Bijna alles. Door de steigerende en weigerende banken en hun machtsmisbruik komt de hele samenleving knarsend tot stilstand, en dus ook de industrie, en daarmee de toeleverings industrie.
Van de economen bij de banken snap ik ook al niet veel. Ze hebben, nu door de centrale banken de rente verlaagd is, historisch lage inkoopprijzen, maar ze handhaven hun uitleenrente, ofwel hun verkoopprijzen. En ze zijn uitermate terughoudend met het verstrekken van nieuwe leningen. Volgens mijn logica kun je beter meer verkopen tegen een lagere marge (als die maar voldoende positief blijft) dan niets tegen je oude, hogere marge. Ik vermoed dat het met het uitlenen van geld ook ongeveer zo werkt.

Maar goed, de macht hoort dus niet bij de banken thuis. En dus ook niet bij de Amerikaanse president. Maar waar hoort de macht dan wel thuis? Bij het volk? Als het volk mag kiezen kiest het voor veel en goedkoop. Allemaal Aziatische import dus, en helpt zo de eigen industrie en dus werkgelegenheid om zeep. Het experiment met volksvertegenwoordigingen, dat ooit door de oude Grieken begonnen is, is wellicht het minst mislukte experiment tot nog toe. Maar als je het gekrakeel op het politieke toneel maar een heel klein beetje volgt kun je toch niet anders dan constateren dat het toch echt een mislukt experiment is.

De macht hoort ook niet thuis bij het internationale bedrijfsleven, want dat is op zijn beurt bang voor de aandeelhouders, en de aandeelhouders zijn ook ‘volk’, met een duurdere smaak weliswaar, maar vooral uit op eigen belang op korte termijn.

Nee, ik denk dat de macht thuishoort bij het familiebedrijf. Want dat is er al generaties op gericht om het bedrijf bloeiend aan de volgende generatie over te dragen. En zo zouden we ook met de wereld om moeten gaan. En voordat iedereen nu met borden en spandoeken “Albert Hein for president” de straat op gaat wil ik de keuze nog verder beperken. Want de bestuurders van de Zaanse grootgrutter lijken ook niet helemaal onbevlekt.

Neen, na de komende revolutie moet de macht naar het MKB-familie bedrijf, en om opportunisten minder kans te geven mag er een grote, controlerende, rol zijn voor de milieu beweging.
Dat lijkt mij dé manier om tot een wereldwijde, duurzame, samenleving te komen .

(Hoewel, zijn de internationale maffia en sommige drugs kartels ook geen familie bedrijven?)

Geen opmerkingen: