dinsdag 13 januari 2009

Even geen nieuws

Als je het nieuws wordt je, als toeleverancier, niet vrolijk. Daarom wil ik maar even geen nieuws horen of bespreken. Maar het kriebelt toch. Ik ben geen econoom, maar ik kan wel een beetje rekenen. We maken ons met zijn alle grote zorgen, want de economie krimpt, misschien wel 1%. Terwijl er eerst een groei was van maar liefst 1,5 %.

Volgens mij betekent die 2,5 % hooguit het verschil tussen veel te veel en gewoon te veel (hebben, moeten, maken, kopen, verkopen, noem maar op). Tussen zwaar overwerkt en een beetje overwerkt. Want dat we in de drukke tijd stijf van de stress stonden kon je altijd overal horen en lezen.

En nu is er dan weer stress omdat alles stilstaat. Hoezo stilstaan, er is 2,5 % minder van alles. Dat is een hapje op een vol bord. Volgens mij zijn er gewoon types die van alles stress en sensatie weten te maken. En als we dat met zijn allen geloven worden we bang. En als we er in meegaan worden de angsten bewaarheid, en staat alles stil

Maar er is een remedie voor ondernemers, productieleiders, chefs en anderen die niet tegen de stress van een volle of een lege planning kunnen: Uitbesteden!

Door uitbesteden van alles wat niet de belangrijkste bezigheid (core business dus) van een bedrijf is kweek je rust en overzicht. Maar dan moet dat uitbesteden wel goed gebeuren. Alleen op prijs een toeleverancier selecteren kan een hele dure oplossing zijn. Als uitbesteder moet je weten wat je uitbesteed bij welke toeleverancier, en vooral waarom. De belangrijkste reden voor uitbesteden is niet altijd dat de kostprijs van de ingekochte goederen of diensten lager worden. Iedereen met een rekenmachine of een spreadsheet kan met de zelfde gegevens een andere kostprijs uitrekenen. Het is maar net welke factoren je meeneemt.
Neen, uitbesteden doe je om je op je kerntaken te richten, want de rest kun je overlaten aan degenen die er handiger in zijn. Of het nu gaat om voertuigen leasen of om draaiwerk uitbesteden. Het bevrijdt de uitbesteder niet alleen van allerlei sores, maar het geeft het ook de ruimte om verder te ontwikkelen aan zijn bedrijf, zijn producten en de marketing daarvan.

Het lijkt een open deur intrappen, en is zeker geen nieuws:

Geen zorgen over overwerk, of juist machine stilstand, maar zeker weten dat je uitbestede onderdelen goed en op tijd binnenkomen. Daar wordt een planner toch vrolijk van?

Geen opmerkingen: