dinsdag 20 januari 2009

kwaliteit kent ook tijd

Aanbiedingen van verspanende toeleveranciers zijn op verschillende criteria te vergelijken. Een paar belangrijke van die kenmerken zijn specificaties, leverbetrouwbaarheid en prijs.
Die staan niet helemaal voor niets in deze volgorde. De specificaties van het product zijn door de aanvrager al vastgelegd. Dat maakt het eigenlijk direct het belangrijkste item van de offerte. Over het algemeen wordt niet eens meer omschreven waar het aangevraagde product aan moet voldoen, maar wordt alleen een tekening nummer of omschrijving gegeven. Zo vanzelfsprekend is het dat de aangeboden goederen aan de door de aanvrager omschreven eisen moet voldoen. Pas als de specificaties niet gehaald blijken te worden komen ze ter sprake. Daarom is het belangrijk dat de toeleverancier al in het offerte stadium de juiste beoordeling maakt. Soms zijn de gevraagde toleranties niet alleen moeilijk te realiseren, maar daarnaast ook nog totaal uit de lucht gegrepen. Als het onderdeel dan met veel moeite volgens de gestelde eisen gemaakt wordt is het uiteindelijk veel te duur geworden. Als de offerte goed was is het geleverde wel deze prijs waard, maar is de koper toch bekocht. Nog vreemder is de situatie als de onderdelen NIET aan de specificatie voldoen, maar dat dit nooit aan het licht komt omdat de onderdelen voor hun toepassing helemaal niet aan de hoge eisen hadden hoeven voldoen. Dan is de koper weliswaar dubbel bekocht. Maar technisch is er niets aan de hand. Er ook nu weer van uitgaande dat de offerte wel op de hogere eisen gemaakt is.
Zelf probeer ik daarom steeds de moeite te nemen om bij nauwkeurig draaiwerk met de inkoper, of liever nog met de constructeur, te overleggen of de hoge eisen wel echt noodzakelijk gesteld zijn. Wij noemen ons ‘draaibankiers die meedenken’. (Nu hebben bankiers door de kredietcrisis opeens een beduimelde reputatie, maar dat is niet altijd zo geweest, getuige de uitdrukking ‘betrouwbaar als de bank ‘.

Maar het allervervelendste is toch als de specificaties wel kloppen, en het product niet. Dat is ook een aspect van leverbetrouwbaarheid. Als de onderdelen keurig of nog maar net op tijd bij de assemblage zijn, en vervolgens niet passen ontstaat er ook een probleem. Want de goede onderdelen zullen waarschijnlijk te laat zijn.
En zo heb ik weer een leuke ingang voor mijn volgende opstel over leverbetrouwbaarheid.

Geen opmerkingen: