woensdag 28 januari 2009

Haastige Spoed

Ja, dat zegswijze kennen wij wel.
Haastige spoed geeft niet alleen stress, het vergroot ook de kans op fouten, dat is maar zelden goed. En dat terwijl haastige spoed vaak vermijdbaar is. En dat is wel goed natuurlijk. Vandaag gaat het over ‘vermijdbare spoed’.

Hoewel de wereld snel verandert zijn er ook nog steeds een heleboel ‘vaste waarden’. En dat merken wij, als toeleverancier van automatendraaiwerk, ook. Sommige onderdelen maken wij al jaren in niet of nauwelijks gewijzigde vorm. De productiemethode is inmiddels vernieuwd, maar het product zelf niet. Dat is door zijn functie bepaald. Ook het verbruik van deze onderdelen is, hoewel niet echt constant, toch redelijk voorspelbaar. Toch lukt het sommige afnemers wel eens ‘plotseling zonder’ te zitten.
Ooit hadden wij een logistiek systeem dat zich aan voorspellingen waagde. Helaas werd een herinnering dat onderdelen misschien weer bij besteld moesten worden vaak als een (opdringerige) poging tot verkoop gezien, dus daar zijn we niet mee doorgegaan.

Van de onderdelen die regelmatig terugkomen proberen wij een (kleine) buffer achter de hand te houden, en zo hebben wij al vaak een, niet zo spectaculaire, redding uit kunnen voeren. En zo kunnen wij dan direct leveren zonder spoed-order die de onderdelen die wel op tijd besteld zijn vertraging doen oplopen, of, door de haast gemaakte, fouten en vergissingen.

Zo kan een toeleverancier ook bij voorraadbeheer dienstverlenend zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij met grote voorraden blijven zitten, en daarom maken wij graag afspraken over deze kleine voorraadjes. Want te veel kleintjes maken ook voor ons een hele grote.

Geen opmerkingen: