vrijdag 9 januari 2009

IJSVRIJ!!

Gisteren zag ik in het nieuws dat een aantal ambtenaren (was het nou van buitenlandse zaken) ijsvrij gekregen heeft. Of het nu was om te schaatsen of niet dat deed er niet toe. Gewoon extra verlof. Als het werk het toeliet tenminste. Dus waren er op het NOS journaal drommen mensen (vermoedelijk ambtenaren) te zien die het gebouw verlieten.
Ik zal hier geen flauwe ambtenaren grapjes gaan vertellen of herhalen, maar het geeft toch te denken.

Inmiddels begint de inschrijving voor de arbeidstijdverkorting lekker te lopen begreep ik uit diverse media. Nou ja, lekker, het is natuurlijk jammer dat het überhaupt nodig is om zo’n regeling in het leven te roepen. Een heleboel werknemers krijgen dus ijsvrij zolang de economie niet ontdooit.

Zolang we het door de scheppende (inclusief de agrarische)industrie verdiende geld met dit soort maatregelen weg laten halen bij de bron, zodat een of andere overheid het naar eigen goeddunken kan verdelen moeten we steeds slimmer worden om geld te blijven verdienen. Want anders valt er helemaal niets af te romen. De handigste manier om te veel te verdienen is vooral doen waar je (heel erg) goed in bent. En al het andere moet je dan zoveel mogelijk aan andere overlaten, die dat dan beter (zouden moeten) kunnen. Uitbesteden dus.
En niet zoals de massa dat doet, maar bij voorkeur slimmer. Om slim uit te besteden moet de uitbesteder nauw samenwerken met de toeleverancier. En dan hoeft het uitbesteden nog niet direct ‘outsourcen’ te heten. Het mag ook nog steeds gewoon ‘bestellen’ zijn. Als de uitbesteder de toeleverancier maar goed aanstuurt, zodat deze op de gewenste tijd de juiste hoeveelheid spulletjes van de gevraagde kwaliteit kan leveren.
Of je het nu vanuit uitbesteden of toeleveren bekijkt, het blijft teamwork. Of, als de maakindustrie topsport is, dan blijft het teamsport. En teamsporten, daar zijn wij goed in.
(En dan bedoel ik eigenlijk Nederland, als je naar de olympische resultaten van bijvoorbeeld hockey en waterpolo kijk, maar ik voel me als toeleverancier ook wel aangesproken natuurlijk).

Geen opmerkingen: