vrijdag 3 juli 2009

Toeleveren

Uitbesteden (en dus ook toeleveren) is een belangrijke mogelijkheid om de productie kosten te drukken. Om de een of andere reden denkt men bij uitbesteden vaak aan uitbesteden aan toeleveranciers verre oorden. Dit is inmiddels ‘outsourcen’ gaan heten, en vooral in de IT industrie erg populair. Want in India kun je top programmeurs huren voor een loon waar je hier nog geen zwarte werkster voor krijgt. En het product, zowel games als zakelijke software, kan via het internet , zonder enige tijdsvertraging, hiernaartoe komen. Bij fysieke producten ligt een klein beetje anders. Vooral als ze van iets zwaars zijn, zoals metaal. Veel stoffelijk producten worden dan ook dichter in de buurt uitbesteed. Daar is de term ‘nearshoring’ voor ontstaan. Maar waarom zou je naar een ‘nabije kust’ uitwijken (want dat is de betekenis van nearshoring ) als je, alles wat je nodig hebt, in eigen land kunt vinden.
Ik moet toegeven dat een arbeider uit de nieuwe EU staten voor minder dan de helft van de hier gangbare beloning werken. Maar tien jaar geleden was dat nog geen 10%. Het verschil wordt dus snel kleiner, terwijl de transport kosten alleen maar gestegen zijn.
De Nederlands industrie, ook het MKB, loopt bovendien technisch en organisatorisch ver voor op de voorheen communistische landen, waar vaak meer van die goedkopere uren gebruikt moeten worden voor het zelfde resultaat. Dat verschil wordt natuurlijk ook wel kleiner, maar het bestaat nog steeds.
En het vinden van een Nederlandse toeleverancier is helemaal niet moeilijk, die worden voor u verzameld op www.toeleveren.com

www.toeleveren.com is een groeiende verzameling van gespecialiseerde, onafhankelijke toeleveranciers voor de industrie en het MKB. Houdt de website in de gaten, want nu is het nog een ‘kennismakings kladje’, maar hij gaat binnenkort herbouwd en gevuld worden!

Geen opmerkingen: